De specielle geografiske forhold har gjort hollænderne til mestre i planlægning. Kampen mod vandet er en del af landets identitet og præger ikke kun naturforvaltningen, men også arkitekturen – som er åben og i harmoni med naturen.

Den høje befolkningstæthed i Holland nødvendiggør en arkitektur med effektive grundrids og raffinerede rumløsninger. Minimalistiske lejligheder i byerne er lige så typiske som herrehuse i uberørte omgivelser på landet. Men i de vidtstrakte landområder viser de hollandske arkitekter også eksempler på deres planlægningskunst. Den grundlæggende regel for byggeriet er, at naturen er et værdifuldt gode. Ved hjælp af klassiske former og naturlige materialer indlejres bygninger harmonisk i de idylliske landskaber. Det er også hovedtanken hos arkitektfirmaet Marco van Zal – Architectuur & Interieur, som bestræber sig på at designe lyse, smukke og enestående rum, hvor interiøret og de udendørs områder smelter sammen.

Arkitektur i ét med naturen

Et af arkitektfirmaets seneste projekter var udvidelsen af et stråtækt hus i den hollandske provins Noord-Holland. Grundstykket i landsbyen Bentveld i Zandvoort Kommune er præget af vidtstrakte marker, klitter og skov. Husets træfacade og taget harmonerer fint med de idylliske omgivelser. Efter en ombygning af enkelte rum i huset ønskede ejeren at få opført en ny bygning med svømmebassin. Det var vigtigt for bygherren, at bygningen med svømmebassin, børnebassin, whirlpool og fitnessrum skulle passe ind i omgivelserne. Den nye bygning skulle bygges til det eksisterende hus og have form som et kors. Arkitekten Marco van Zal foreslog et underjordisk svømmebassin, så byggeprojektet ikke ville komme til at virke for massivt og forstyrre udsigten fra huset.

Det førte til idéen om at bygge det store wellness-område ind i en klit. En terrasse med forskellige niveauer og diverse siddemuligheder skulle forbinde huset med svømmebassinet.   Det færdige resultat overtraf alle bygherrens forventninger: Poolfaciliteterne ligger gemt i naturen, som er forblevet stort set uberørt. Det er kun et relativt lille udsnit af den nye bygning, som kan ses udefra. Det udendørs område er i stedet domineret af det enestående landskab. Det er udelukkende tre bygningsdele i antracitfarvet beton med træstruktur og glasfronter, som rager ud fra skråningen. De samme farver og materialer er også blevet brugt på husets facade – det samlede bygningskoncept er altså harmonisk. Alle tre bygningselementer er placeret på en sådan måde, at de byder på en enestående udsigt.




← Gå Tilbage